JURY

13312621_1010903128946273_84702522808343

Pieterjan Vranckx

Antwerp Symphony Orchestra

Pieterjan Vranckx kreeg de muziekmicrobe al vroeg te pakken. Na de kunsthumaniora (Lemmensinsitituut in Leuven) studeerde hij percussie en pauken aan het conservatorium van Antwerpen bij Koen Wilmaers en Carlo Willems.

In 2000 kon hij zijn droom waarmaken en vervoegde hij deFilharmonie, nu onder de naam Antwerp Symphony Orchesta, als eerste solist slagwerk en tweede Paukenist. In 2010 werd hij er eerste solist Pauken.Vanaf 2013 kreeg hij ook de kans om onder leiding van Philippe Herreweghe met Collegium Vocale Gent en Orchestre des Champs-Elysée deel te nemen aan verschillende projecten.

Hier ontstond zijn grote passie voor historische uitvoeringspraktijk en het restaureren van oude slagwerkinstrumenten.

In 2015 voerde hij als solist, samen met zijn collega's van Antwerp Symphony Orchestra, Groove! uit, een slagwerkconcerto van Wim Henderickx. Hier werd ook een CD van gemaakt.

Hij concerteerde ook in binnen- en buitenland in kamermuziek verband en met verschillende orkesten zoals Koninklijke Muntschouwburg, Brussels Philharmonic, Vlaamse Opera, Il Novecento, enz.

Arne Lagatie
Orchestre Philharmonique Royal de Liège

Arne Lagatie begon zijn muzikale opleiding in de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Ieper. Hij vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar hij les kreeg van Carlo Willems en Koen Wilmaers, en studeerde af in 2004 met grote onderscheiding.

In het symfonisch orkest van het Conservatorium, en later in het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen (beiden o.l.v. Robert Groslot) deed hij zijn eerste orkestervaringen op.

Sinds 2006 is hij vast verbonden aan het "Orchestre Philharmonique Royal de Liège" als eerste solist slagwerk. Daarnaast is hij actief als free-lance musicus in verschillende orkesten en ensembles waaronder de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België, Brussels Philharmonic en Il Novecento (bekend van de "Night of the Proms").

Hij werkte ook mee aan het project "Confrontations", een wereldcreatie van Wim Henderickx. Dit project was een combinatie van Westerse en Afrikaanse percussie met concerten in Burkina Faso en de Benelux.

Als drummer speelde hij mee in talloze musicals waaronder Kuifje en de Zonnetempel, Rembrandt, Doornroosje, Daens, Alice in Wonderland en Robin Hood. Verder is hij ook drummer van "The Boonx", een band die een mix brengt van indie-pop, soul en blues.

13256436_1010897898946796_68044167630717
13333009_1010900175613235_41589741921936

Walter Mertens

Docent Academie Muziek en Woord Schoten / 4Pk

Walter Mertens begon zijn muziekstudies aan de Gemeentelijke academie voor muziek en woord te Mol. Walter behaalde een eerste prijs slaginstrumenten aan het Vlaams muziekconservatorium te Antwerpen bij de heer Louis Cauberghs en het Hoger diploma aan het Lemmensinstituut te Leuven bij de heer Leo Ouderits. Het Meestergraadsdiploma behaalde hij eveneens bij de heer Leo Ouderits aan het Vlaams muziekconservatorium te Antwerpen. Momenteel doceert hij slagwerk, samenspel, instrumentaal ensemble en is hij coördinator aan de Gemeentelijke academie voor muziek en woord te Schoten.

Naast het lesgeven in het DKO fungeert hij regelmatig als lesgever voor workshops, artistieke ondersteuning en als jurylid bij wedstrijden voor solisten en ensembles in binnen- en buitenland o.a. Vlamo; Belgian Percussion Days 2011, 2012; Perculliria (Spanje); Bumfest (Slovenië); Waubonsie Valley High School (Chicago US).

Samen met drie andere professionele percussionisten vormt Walter "4Pk". Dit gerenommeerde kwartet groeide uit het Mol Percussion Orchestra en verzorgt concerten in binnen- en buitenland met eigen composities. Ook het componeren staat steeds op de agenda. Het grootste deel hiervan zijn werken voor pedagogische doeleinden, maar tevens ook voor slagwerk solo, duo, percussie ensemble, symfonische bezettingen, musical, blaasinstrumenten, jazzcombo, piano, kamermuziek en koor.

Meerdere composities behaalden prijzen in wedstrijden of waren opdrachten voor nationale en internationale wedstrijden/ manifestaties o.a. voor WMC in Kerkrade (NL); Temsig-Slovenian Music Competition for Youth (SLO); EMJ Neerpelt (B); Vlamo (B).

Zijn composities zijn door de jaren ver buiten onze landsgrenzen bekend geraakt en kan je terugvinden in Europa, Amerika en Azië.